Falsk pepparkaksdeg.

Sedan jag blev diagnostiserad med celiaki har jag ju såklart inte kunnat äta gluten längre. Men vet ni hur svårt det är att få till bra bakverk utan gluten? Jättesvårt ska jag be om att få tala om! Jag har ju bakat sedan jag var barn och hade en ganska bra förståelsen för kemin gällande hur de olika ingredienserna reagerade med varandra. Det innebar att jag ofta experimenterade med recept för att sätta min egen tvist på det. Men tar vi bort gluten, som är en ganska viktig beståndsdel, ändras hela kemin och all kunskap jag tidigare kunde utnyttja var plötsligt helt onödig. 
 
Men skam den som ger sig. Så jag har testat lite olika varianter för att få till något bra. Men jag gillar inte helt att använda färdiga glutenfria mjölmixer. Det fungerar liksom inte att byta ut 2 dl vetemjöl med 2 dl glutenfri mjölmix. Så istället försöker jag hitta recept som är naturligt glutenfria. Som de här små bollarna till exempel. De smakar precis som pepparkaksdeg, fast utan risken att få magont efteråt. Tror jag i alla fall. Vad är det i pepparkaksdeg som leder till magont egentligen? Det kanske är kryddorna? I så fall kan de här bollarna också leda till magont så då kan vi ju glömma det jag först skrev. Är det däremot någon av de andra ingredienserna är vi safe på magontstipset. 
 
Sak samma. Vill ni ändå ha ett alternativ till att nalla i den vanliga pepparkaksdegen kan ni testa att göra de här. 
 
 
Falsk pepparkaksdeg
 
1 dl osaltade cashewnötter
4 färska dadlar
1 tsk pepparkakskrydda
 
Kärna ur dadlarna och mixa de tillsammans med nötterna och kryddorna till en finmald massa. Rulla sedan små bollar i valfri storlek. Förvara i kylskåp. 
 
Tips och trix
Jag gjorde egen pepparkakskryddsblandning (säg det ordet snabbt fem gånger om du kan) men det finns färdig att köpa.. i alla fall i Svenska butiker. Jag har också en stark misstanke att dessa små bollarna skulle bli extra goda om de blev täckta med smält choklad. Den som känner att det där med dadlar och nötter är lite väl nyttigt kan ju alltid prova det. 
Taggar: Bollar, Celiaki, Falsk pepparkaksdeg, Glutenfritt, Recept;

Kommentera inlägget här :