Att bryta traditioner.

Snart är december här och allt vad det innebär. Många förknippar det med tända ljus, varm glögg och snö. Och naturligtvis julen. Högitden när vi hugger ner fullt fungerande träd och ställer inomhus, klär det med papper och ljus samtidigt som vi sakta låter det dö framför våra ögon. När husen fylls med röda tomtar, matos från köket och julkort i posten. Högtiden som främst är till för barnen. 
 
Och med julen kommer för det mesta stressen. Det är mat som ska lagas, kort som ska skrivas och klappar som ska köpas. Men i år säger jag nej till allt det där. För jag har haft tillräckligt med stress i mitt liv för ett årtionde framöver. Så i år har jag förklarat för min familj att jag inte tänker köpa några julklappar. Inte till någon. Och det handlar inte om brist på kärlek, att jag inte har tid eller att jag inte har råd. Det bara om att jag inte helt ser syftet att köpa saker till varandra bara för att. Speciellt inte när jag, som yngst, snart är 30 år. 
 
Så i år köper jag ingenting. Jag vill helst inte ha någonting heller. Istället tänker jag köpa ett sällskapsspel för att ta med mig hem. Något att göra ihop. Något som kräver att vi pratar med varandra. Så får vi se hur det blir. För visst handlar julen om traditioner. Men om traditionerna upprätthålls bara för att ingen reflekterar över varför de finns är de väl ingenting värda? 
 
Så detta året bryter jag traditionerna ordentligt. 
Och det känns hur bra som helst! 
 
 
Taggar: Att bryta traditioner, Inte köpa julklappar, Jul, Julklappar, Traditioner;

Trettio innan trettio - 05. Att köpa en MacBook Air.

Den enda punkten på min Trettio innan trettio-lista jag faktiskt fuskat med. För jag köpte en dator redan i somras. Fast inte en MacBook Air utan en MacBook Pro med Retina skärm. För listan började jag med för länge sedan. Innan jag började jobba med Apple-produkter. Och då trodde jag att en MacBook Air skulle vara perfekt för mig. Liten, lätt och smidig att bära med sig. Men efter ett par månader med att prata om maskinerna dagarna i ändå föll till slut valet på en kraftigare sak som bara väger 300 gram mer än en Air. En maskin som har en bättre skärm, dubbelt så mycket RAM och en processor som kommer att hålla i många år framöver. 
 
Om jag är nöjd? 
 
Absolut! Efter att ha haft olika datorer som jag behövt byta ut var tredje år är det väldigt skönt att plötsligt inte behöva tänka på vare sig virusprogram eller vart jag eventuellt ska vänta mig om jag behöver prata med en tekniker. 
 
Och retina skärm.. 
Herre gud så bra det är! 
 
 
Taggar: Apple, Dator, MacBook, MacBook Pro, Retina skärm, Trettio innan trettio;

Trettio innan trettio.

Och så var det då dags igen. Nedräkningen har börjat. För nu är det bara ett år kvar innan jag kliver in i nästa fas i livet. För det är väl vid trettio det inte går att klassas som ungdom längre? Så jag började tänka. Vad är det egentligen jag vill uppnå innan jag blir trettio? Är det något speciellt jag vill uppleva? Se? Göra? Vad vill andra människor åstadkomma? Så jag började googla runt efter en sådan där bra lista med saker som går att pricka av. Problemet med alla dessa listor var bara att de bara innehöll sådant jag redan gjort: gå på universitetet, leva studentliv, åka jorden runt, dyka bland färgglada fiskar, hoppa fallskärm, backpacka, flytta till en ny stad, hoppa bungyjump, gå bartenderutbildning, dansa pole dance.. 
 
Och ju fler listor jag läste desto mer insåg jag att mycket att det som folk vill göra innan de dör gjorde jag innan jag fyllde tjugofem. Jaha ja. Så då fanns det ju bara en sak att göra: skriva en egen lista. Och efter mer slit än vad jag först trodde skulle krävas presenterar jag nu för er:
 
Trettio innan trettio
 
01. Ta ut mina piercingar
02. Åka på en yogaresa till Indien
03. Åka till Paris
04. Åka till London
05. Köpa en MacBook Air
06. Åka på ren shopping och/eller solsemester (utan dåligt samvete)
07. Gå på dejt med mig själv
08. Åka till varje ändhållplats med trikken
09. Läsa "Liftarens guide till galaxen"
10. Ta det perfekta självporträttet
11. Cykla tandemcykel
12. Gå på jazzklubb
13. Vara publik på en tvinspelning
14. Köpa bekväma underkläder och kasta alla obekväma
15. Gå på balett på operaen
16. Köpa ett par äkta designskor
17. Köpa ett guld- eller diamantsmycke
18. Se alla Twilight-filmerna
19. Se alla Star Wars-filmerna
20. Gå ut i full spagat
21. Lägga klart ett 500 bitars pussel.. själv.
22. Skaffa en full Mateus service
23. Se Carrie och Huset som Gud glömde
24. Dricka en Grasshopper och en Appletini
25. Ta ett glas vin i takbaren på Radisson Blu
26. Gå på svamptur i skogen
27. Lära mig att rita Tingeling
28. Tatuera min drömtatuering
29. Hitta en ansiksbehandlare jag trivs med i Oslo
30. Lära mig att skriva på norska
 
Reglerna är enkla. 
Jag har från och med idag, min tjugonioårs dag, ett år på mig att genomföra så många punkter som möjligt på listan i helt valfri ordning. När en punkt är genomförd kommer den att redovisas här i bloggen i kategorin "Trettio innan trettio". Inte så svårt. Ni följer väl med? 
 
Och just det. 
Grattis på födelsedagen till mig!
 
På bartenderskola för nästan precis tio år sedan.
 
Taggar: Att fylla år, Födelsedag, Lista, Saker att uppnå, Trettio innan trettio;