Att ha för många möbler.

Vi skaffade en ny säng idag. En säng som förhoppningsvis är snällare mot våra ryggar och som inte kräver en balansakt utan dess like hela natten. För det gjorde den förra sängen. För den var nämligen både knäckt på mitten och som en hängmatta i resåren. Något som gjorde att jag hela nätterna fick ligga och balansera på ena kanten för att inte rulla in och krocka med M i mitten. 
 
Men en ny säng innebär också att vi just nu har två sängar. Ska vi vara riktigt noga har vi faktiskt tre. Men en står på vinden. De andra två står i lägenheten. En står på sin plats, bäddad och klar (den nya sängen) och den andra står i vardagsrummet upprest mot en vägg. Och det gör mig smått panikslagen. Ni som varit hemma hos oss kan säkert räkna ut varför. För er andra kommer det nu en förklaring. 
 
Jag bor tillsammans med min sambo och katt i en lägenhet som är 36 kvm. I denna lägenhet finns det tre soffor, ett skrivbord, ett soffbord, en bokhylla, en gigantisk tv med tillhörande gigantiska tv-bord, fem cd-hyllor, ett kattstativ, en miljon gitarrer, två byråer samt två sängar. Det känns som om jag håller på att kvävas av alla möbler, som om de plötsligt besitter någon sorts magisk kraft jag inte kan kontrollera. Jag misstänker starkt att de i natt kommer att vakna till liv och slå mig blodig med ett bordsben eller kväva mig långsamt med en soffkudde. Jag menar, konstigare saker har väl hänt? 
 
Därför planerar jag nu, för att vara på den säkra sidan, att sätta katten som vakt.
Skulle möblerna vakna till liv blir det hennes uppdrag att väcka mig så att jag kan försvara mig. 
 
Kattvakt
 
Taggar: För många möbler, Halloween is in the air, Kattvakt, Levande möbler;

En ledig dag.

När jag vaknade imorses vaknade jag ensam eftersom M kommit hem sent och somnat på soffan. När han kom hem vaknade jag och gick upp och stoppade om honom men lät honom ligga där han låg. Ibland är det bara enklare så. Och när klockan är fyra och du smäller i tån tre gånger i ett gitarrfodral som står gömt i skuggorna på golvet är den enklare vägen ofta ganska lockande. 
 
Och så startade dagen med att väckarklockan ringde. Trots att jag var ledig. För jag ville vara säker på att vakna i tid. För jag hade sagt till dem på jobbet att om det blev mycket i butiken idag kunde de ringa. Och det skapade en krypande känslan i kroppen på mig. Något som gjorde att jag inte för mitt liv kunde sitta still. 
 
Sitta ner, stå upp, se på tv, gå och diska, sätta på en film, avbryta efter tio minuter, bädda sängen, fortsätta filmen, kolla mailen, starta om filmen eftersom handlingen gått mig helt förbi, kolla mailen igen, dubbelkolla att mobilen fungerar, kväva infallet att bara åka in till jobbet för att kolla. För att se hur de har det. Om de klarar sig..
 
Och samtidigt i allt detta kaos som utanpå inte syntes alls beklagade jag mig för M över att jag hade tråkigt. Tråkigt på ett sätt jag inte haft sedan jag var barn. Och hans försök till att muntra upp mig, att få mig på andra tankar fungerade inte alls. Till slut tittade han på mig och klappade mig snällt på kinden och sa:
 
- Älskling, du måste försöka släppa jobbet. Jag vet att det är mycket nu. Jag vet att du har en ny tjänst med massa ansvar. Jag vet att du vill göra ditt bästa. Men idag är du ledig. Och just nu är det jättesvårt eftersom din vardag går i ett. Men det är därför det är så viktigt att du tar tillvara på dina lediga dagar och faktiskt är ledig. Men jag vet att det kommer att ta tid för dig. För det är bara sådan du är. 
 
Och när han sa det försvann den krypande känslan jag själv inte kunnat placera.
Och plötsligt var jag ledig.. på riktigt. 
 
Taggar: Att släppa jobbet, Att vara ledig, Ledig dag;

Att fylla nittiosju.

Idag fyller min morfar år. Nittiosju fyller han. Det innebär att han föddes 1916. Och han är den person jag känner med absolut bäst minne. Han kommer ihåg årtal och datum som om han läste innantill. Han upplevde och kommer ihåg både första och andra världskriget. Och han har berättat om mörkläggning, om nästan inga pengar och hur de fick gå och handla med ransoneringskuponger. Kuponger som blivit sparade i en pärm någonstans och som blivit visade för mig. 
 
Min morfar är en av dem som är flitigast med att kommentera på min blogg. För trots att han inte ser så mycket längre och inte hör så bra heller håller han sig uppdaterad via sin dator. Han mailar till kontakter han fått med släktingar i USA och betalar sina räkningar på nätbanken. Numera får han lyssna på ljudböcker fastän han berättat att han blir irriterad över att det tar så lång tid. Hade han bara sett hade han kunnat läsa mycket snabbare själv. 
 
Min morfar som varit pensionär i hela mitt liv men som innan dess jobbade på bank. Som byggde upp en karriär från att vara vaktmästare till att bli bankkamrer. Som berättat om kunder som "alltid hade hyran som en oförutsedd utgift" men trots det sagt att "pengar är runda för att rulla". 
 
Min morfar som är den coolaste personen jag vet. 
Grattis på födelsedagen!
 
Jag, morfar och syster.
 
Taggar: Fylla år, Födelsedag, Morfar, Nittiosjuårs dag;