Trettio innan trettio - 21. Att lägga klart ett 500 bitars pussel.

Dags för en ny utmaning; Pussel. Detta evighetsspel som har jagat mig sedan jag var liten. För det där med pussel.. Jag har alltid haft en tanke på att det ska vara så himla avslappnande men har egentligen aldrig upplevt det själv. För ni ska veta hur många pussel jag påbörjat som jag sedan aldrig lyckats avsluta. Mest för att jag fastnat på att leta efter en och en bit. Alltså, ja.. det är ju så det går till att pussla, men jag har liksom hängt upp mig i att jag måste hitta just den där biten innan jag kan gå vidare. Och är pusslen då större än 100 bitar tar det en livstid. 
 
Men den här gången bestämde jag mig för att testa en annan taktik. Och med M's ord "Du behöver inte bli färdig idag" ringande i huvudet satte jag igång. Och så hittade jag en bit som passade med en annan och en tredje som passade ihop med dem. Och när den inre pressen över att allt måste ske i en viss ordning och att jag absolut måste avsluta det jag påbörjat direkt började jag slappna av. Och innan jag visste ordet av var pusslet klart. Svårare än så var det alltså inte. 
 
Nästa gång ska jag lägga pusslet jag fick till jul. Ett pussel som också har 500 bitar, men som istället för en målad bild med tydliga färger och linjer består av ett fotografi. Jag misstänker att det kommer att bli en större utmaning. Men det återstår att se. För oavsett så behöver ju inte allt blir klart på en gång.
 
 
 
 
Taggar: 500 bitar, Att lägga pussel, Pussel, Trettio innan trettio;

Julen 2013.

Det blev bara ett par iPhone bilder under julen. Annars bestod den mest av mat, spel och julklappslek. 
En ganska bra jul ändå.
 
Taggar: Jul, Julen 2013, iPhone bilder;

Att inte vilja.

Jag sitter på tåget till Sverige och jag stålsätter mig. För när det är jul är det återigen dags att träffa personer jag vanligtvis bara ser en gång om året. För det är nu det börjar. Kommentarerna. Frågorna. De undrande blickarna. I all välmening, för all del. Men fortfarande lika frustrerande. 
 
För vet ni vad det vanligaste jag får höra från folk jag bara träffar ibland är? Nu när jag är 29 år och i ett fast förhållande? 
 
- Ja men när ska ni ha barn då? 
 
Och när jag svarar att jag inte vill ha barn accepteras inte detta. Istället kommer det förklaringar till min ovilja; "Den biologiska klockan börjar nog snart ticka", "Det hinner du nog ändra dig om, det börjar ju inte bli svårt att få barn förrän efter man är 35", "Tycker du inte om barn?", "Det är det mest fantastiska du kan uppleva! Du vet inte vad du missar! Du bara måste få barn!". 
 
För det där med att bara inte vilja ha barn. Det är fortfarande inte helt okej. Inte som tjej. Att inte kunna få barn är en sak. Men att inte vilja..? 
 
Jag ser fram emot den dagen jag högt kan säga att jag inte vill ha barn och blir bemött med gratulationer. Gratulationer för att jag är tillräckligt insiktsfull till att inse att jag inte skulle bli en bra förälder. (Detta accepteras för övrigt inte heller. Det besvaras istället med "Klart du skulle bli en fantastisk mamma!". För det vet väl alla att de jag bara träffar en gång om året känner mig mycket bättre än jag själv gör..?) Jag vill ha gratulationer för att jag satsar på mig själv och mitt eget liv. För att jag vågar gå min egen väg, bryta normen och faktiskt vägrar att skaffa barn bara för att samhället och personerna i det skriker att det är precis det jag borde göra. 
 
Hej. 
Jag är 29 år och kvinna och jag vill inte ha barn. 
Kan ni ta och acceptera det någon gång? 
 
Jag älskar förresten mina vänners barn!
Kanske mest för att det är deras och inte mina. 
 
Taggar: Att inte vilja ha barn., Barn;