Trettio innan trettio - 19. Se alla Star Wars-filmerna.

Star Wars VI - Return of the Jedi
 
Handling
Filmen börjar med att Luke och Leia ska rädda Han Solo från sitt nedfrysta tillstånd. Efter att han blev nedfrusen i förra filmen blev han skickad till Jabba the Hutt som han var skyldig pengar. Leia lyckas tina upp Han Solo, men blir sedan själv tillfångatagen. Här kommer den klassiska scenen med Leia i guldbikini som det pratas om i flera serier (bland annat Friends och How I met your mother). Luke lyckas sedan rädda både Leia och Han Solo och flyger sedan tillbaka till den ormfyllda planeten där Yoda bor för att fullföra sin träning. Yoda bekräftar att Darth Vader verkligen är Lukes far, att Leia är hans syster och att Luke inte behöve rnågon mer träning. Sedan dör han av ålderdom, 900 år gammal. Leia och Han Solo flyger under tiden till en annan planet där de träffar på de små varelserna Ewok. Tillsammans lyckas de stoppa de ondsinta planerna om en ny dödsstjärna. Luke flyger samtidigt tillbaka till Darth Vader för att försöka vända tillbaka honom till den goda sidan. Vader däremot hoppas på att få med sig Luke åt andra hållet. De hamnar i krig med varandra, men Luke klarar inte av att mörda sin far. När den ondsinta kejsaren sedan kräver att Darth Vader ska mörda Luke klarar inte han av det heller utan byter sida och mördar kejsaren. Vader tar sedan av sig sin mask och dör i sin sons armar. Slutet gott, allting gott. 
 
Recension
Detta är filmen där allt knyts ihop. Luke och Leia får reda på att de är syskon, Vader byter sida och det goda vinner över det onda. Är det en film jag känner att jag kanske vill se igen är det nog den här. 
 
Tips och trix
Titta INTE på den här filmen om du är trött. Det gjorde jag. Inte mitt bästa beslut. Det var mycket jag bara fick med mig genom en trögflytande dimma av trötthet. Filmer som knyter ihop alla trådar bör nog helst ses utvilad. 
 
 
Taggar: Return of the Jedi, Star Wars, Star wars for dummies, Trettio innan trettio;

Trettio innan trettio - 19. Se alla Star Wars-filmerna.

Star Wars V - The empire strikes back
 
Handling
Luke, Leia och Han Solo befinner sig på en frusen planet. Luke får en vision från Obi-Wan Kenobi (som även i denna film kallas för Ben?) om att han ska söka upp Yoda för att påbörja sin träning till att bli en Jedi. Så han åker iväg till en planet full med ormar där Yoda bor och börjar sin träning. Under tiden får Leia och Han Solo problem med sitt rymdskepp och landar hos en kompis till Han Solo som ska hjälpa dem. Detta visar sig dock vara en fälla för där väntar Darth Vader. Han tar dem tillfånga och väntar nu ivrigt på att Luke ska komma och rädda dem. Han har nämligen tänkt få över Luke på den mörka sidan. Medans Luke är borta på träning har Leia och Han Solo inlett ett förhållande. Luke åker från orm-planeten innan träningen är fullförd och räddar Leia och en nedfryst Han Solo (Luke kom lite för sent för att hinna rädda Han Solo innan han blev nedfryst). Sedan hamnar han i laserkrig med Darth Vader och den klassiska repliken I am your father kommer. Darth Vader hugger av Luke en arm, men han klarar sig och blir räddad till rymdskeppet där Leia och Han Solo är och får en ny fin robotarm.
 
Recension
Publiken vet fortfarande inte att Luke och Leia är syskon. Väldigt spännande eftersom de i början av filmen kysser varandra passionerat. Jag antar att vi nu vet var Skilda världar fick sin inspiration ifrån. Det bästa var definitivt I am your father repliken. Sämst var alla ormarna. 
 
Tips och trix
Har du ormfobi, se till att inte dricka te medans du ser den här filmen. Risken är nämligen stor att du plötsligt häller hela tekoppen över dig själv så fort det kommer en orm i bild. 
 
 
Taggar: Star Wars, Star wars for dummies, The empire strikes back, Trettio innan trettio;

Trettio innan trettio - 19. Se alla Star Wars-filmerna.

Star Wars IV - A new hope
 
Handling
Det har gått runt tjugo år sedan förra filmen och Darth Vader är härskare. Vi får följa Luke Skywalker som bor hos sina adoptivföräldrar. Han har ingen aning om att hans pappa är Darth Vader eller att han har en syster som blivit adopterad till ett kungapar. R2D2 och C-3PO (robotarna) kommer i deras ägo och när R2D2 visar ett hologram av en förtvivlad Leia som ber om hjälp bestämmer sig Luke för att rädda henne. Han söker upp Obi-Wan Kenobi (Jedi riddaren som tränade upp Anakin Skywalker) för att få hjälp. Obi-Wan Kenobi (som av oförklarlig anledning kallas Ben genom hela filmen?) ser att även Luke har en stor kraft och potential till att bli en Jedi riddare. De raggar sedan upp chauffören Han Solo på en bar. Han Solo lovar att följa med på det farliga uppdraget eftersom han har en stor skuld och blir lovad att han ska få betalt för besväret. De flyger och räddar Leia samtidigt som Obi-Wan Kenobi råkar dö i en laserfight med Darth Vader. De förstör den farliga Death Star och på slutet får Han Solo och Luke Skywalker varsin medalj av prinsessan Leia. 
 
Recension
Det gick förvånansvärt bra att hoppa från en film som blev producerad 2005 till en som blev producerad 1977. Men visst var det en gammal film i jämförelse. Det jag tyckte var mest spännande var att publiken i detta läge inte visste att Luke och Leia var tvillingar. För hela filmen spelar på att det kanske är något på gång och jag kunde riktigt känna hur hela 70-talet hoppades på att det skulle bli de två. 
 
Tips och trix
Att se den här filmen först hade nog egentligen inte varit helt fel. En hel del spänning försvann liksom när jag redan visste hela bakgrunden. Se filmerna i den ordningen de blev gjorda. 
 
 
Taggar: A new hope, Star Wars, Star wars for dummies, Trettio innan trettio;