Att fly från sin prestationsångest.

Folk brukar fråga mig varför jag flyttade till Norge och mitt standardsvar brukar vara "För att jag fick ett jobb här". Vanligtvis räcker det som svar. För de flesta frågar bara för att vara artiga. Men det ligger ju en hel del annat bakom det hela. För vem flyttar annars till en stad, till ett nytt land utan några kontakter, utan någonstans att bo och med bara ett deltidsjobb som löfte? 
 
Jag är utbildad socionom. Jag läste på Göteborgs Universitet i tre och ett halvt år. När jag var klar åkte jag ut och reste. När jag kom hem läste jag i ett år till. Och hela tiden sökte jag jobb som socionom. Det var jobb på behandlingshem, på socialtjänsten, som biståndshandläggare.. Allt jag kom över sökte jag. Jag sökte på socionomjobb för att jag trodde att jag borde. För att inte mina tre och ett halvt åren som student skulle vara bortkastade. Men hela tiden kände jag ett motstånd. För innerst inne ville jag inte. Jag behövde ett jobb men kände inte att jag egentligen ville ha de jobben jag sökte. Och av ganska naturliga anledningar blev jag heller inte kallad till en enda intervju. 
 
Så när fler och fler av mina gamla klasskompisar ville träffas och visa upp sina nya fina jobb orkade jag inte. De ville träffas och prata om sina erfarenheter de fått på arbetsmarknaden. Berätta hur bra de trivdes och hur nöjda de var med sin utbildning. Och jag tog mer och mer avstånd. För samtidigt som de kände sig mer och mer trygga i sitt beslut om att bli socionomer blev jag bara mer omotiverad till det samma. Jag började inse att jag faktiskt inte ville ha ett jobb som socionom. Att jag inte skulle klara av det. Att jag var helt övertygad om att jag skulle bära med mig mitt jobb och mina sargade klienter tills det till slut tog kål på mig. Men när jag luftade den tanken för någon möttes jag av oförstående blickar och motargument; Det ändrar sig så snart du fått dig ett jobb.
 
Och så gick månaderna. Jag jobbade som dansinstruktör och var student. Jag instruerade så mycket som min kropp överhuvudtaget klarade. Jag fick inflammationer i båda underarmarna. Ett tag var det så pass illa att jag inte klarade av att lyfta en tallrik eller ens borsta håret eftersom jag hade så ont. Sedan slet jag av först min högra och sedan min vänstra hamstring. Ekonomin var inte där den borde vare och varje månad gick jag back. Enda anledningen till att jag överlevde var för att jag hade sparade pengar sedan tidigare. 
 
Det var då jag kom på att jag kanske skulle flytta. Till en ny stad. Till ett nytt land. Till någonstans där ingen kände mig. Där ingen visste att jag var socionom. Där jag slapp blickarna som visade medlidande för att jag inte jobbade med det jag "borde". Så jag gick in på nav.no och började se efter jobb. Hittade ett jobb jag var hundra procent säker på att jag skulle få, var uppe på intervju, fick ett kontrakt sänt på mail, sa upp mig som instruktör, hade visning på min lägenhet i Göteborg, skrev kontrakt med en hyresgäst, packade ihop lägenheten, slängde ner lite kläder och mitt täcke i en ryggsäck och satte mig på bussen till grannlandet. Allt i löpet av fyra veckor. 
 
Så visst, min flytt handlade kanske till viss del om att jag fick ett jobb. Men den handlade kanske mer om att jag hanterade min egen prestationsångest på samma sätt som jag alltid gjort; jag flydde ifrån den. Istället för att söka jobb i Sverige som jag faktiskt ville ha och möta mina gamla klasskompisar och hantera deras dömande blickar lämnade jag mina drömmars stad och undvek konflikten. En konflikt som antagligen inte ens existerade utanför mitt eget huvud. 
 
Och visst har jag fått kommentarer även här. Jag får fortfarande försvara mitt val av att ha gått en utbildning jag sedan inte tagit tillvara på. Det är tungt att bli ifrågasatt, men här blir jag det bara när jag själv väljer att berätta om min bakgrund. Därför är jag också förberedd på ett helt annat sätt när argumenten kommer. 
 
Fyra veckor tog det. Från att jag sökte ett jobb via internet till att jag hade ryckt upp alla rötter och flyttat trettio mil norrut till en stad och ett land där jag inte kände någon. För att få starta om på nytt. För att kunna återuppbygga mig själv och min egen person utan att någon försökte pressa in mig i en gammal roll de ansåg att jag borde ha men som inte passade mig alls. 
 
Det mesta ordnar ju sig. Och jag ångrar inte för en skund att jag gjorde som jag gjorde. 
 
Rummet jag hyrde de första fyra månaderna efter att jag flyttat
Taggar: Fly från sina problem, Flytt, Flytta utomlands, Oslo, Socionom;

Väninna, vin och kattmys.

Den här dagen har gått åt till allt och ingenting. Jag avslutade en sex dagars arbetsvecka igår med att dricka vin med en väninna. Inte hade jag hunnit äta något ordentligt på hela dagen heller. Istället såg jag till att kasta i mig sexton bitar sushi sisådär två minuter innan hon ringde på dörren. Och ja. Sexton bitar. Sushibitarna i det här landet är pyttesmå, inte alls som i Sverige. Men efter ett halvt glas vin kändes det som en mindre bagatell. Sedan satt vi här och pratade och pratade, skrattade och pratade. Och när vinet vad slut och jag kom med den briljanta idén att vi skulle gå över på drinkar hade hon det sunda förnuftet att skicka hem sig själv eftersom hon skulle jobba idag. Och tur vad väl det för när jag stängde dörren efter henne började världen att snurra. Det är i sådana situationer det är bra att redan vara hemma så det inte är mer än sju meter till sängen. 
 
Så dagen idag har gått åt till att tvätta, laga mat och mysa med katten. Extra mycket kattmys idag eftersom jag har ett svagt minne av att jag råkade använda henne som fotkudde i natt. Något jag misstänker inte var helt uppskattat eftersom jag hittade henne liggandes i soffan när jag vaknade istället för bredvid mig i sängen. 
 
Nu är det fyra arbetsdagar kvar innan semestern.
Och jag bara hoppas att värmen lyckas hitta tillbaka tills dess. 
 
 
Taggar: Kattmys, Vin, Väninna;

Vegetarian.

När jag var sexton år bestämde jag mig för att bli vegetarian. Och just i den perioden var det lite modernt att bli det. Halva min gymnasieklass var vegetarian i kortare eller längre perioder. Vissa gjorde det antagligen av tonårsrevolt, testa gränser, hitta sin egen identitet. Andra gjorde det för att passa in. Och kanske gjorde jag det också? Jag vet inte så noga. Men det kanske var just den där moderniteten som gjorde att jag vågade. Vågade bestämma mig för att kött, det är inget för mig. 
 
När folk frågar mig om varför. Varför jag inte äter kött. Varför jag inte äter djur. Det som är så gott. Brukar jag vanligtvis svara något i stil med att jag inte är emot att folk äter kött, men jag är emot överkonsumtionen. Att jag har svårt för synsättet att man föder upp djur enbart för att ta död på dem. Och då brukar folk nicka och säga att de förstår och håller med. Men sedan kommer frågan om jag inte saknar det. Om jag inte har fuskat någon gång. Om jag inte ens blir sugen på grillat kött på sommaren. Frågorna som gör att de verkar se vegetarianismen som något som måste kämpas för att upprätthållas. Som om det vore en diet. Men för de allra flesta vegetarianer är det inte en diet utan ett livsval. Och många köttätare verkar ha svårt att förstå just den delen.
 
Men vet ni. Det finns en annan bakgrund också. Som jag har kommit till insikt om ganska nyss. För även innan jag blev vegetarian klarade jag inte av att hantera kött. Jag kunde inte för mitt liv tänka mig att ta i rått kött och ännu mindre tillaga det. Och idag vet jag varför.
 
När jag var liten brukade min familj en gång om året köpa en halv gris och stycka själv. För mig var det en av höjdpunkterna på hela året. För då gjorde hela familjen något tillsammans. Köket var varmt och vi alla hade olika stationer. De vuxna styckade och hanterade de vassa knivarna och vi barn hade ansvar för att mala köttfärs. Jag kände mig viktig och jag tyckte det var roligt.
 
Men ett år, jag misstänker att jag var runt tio, slog det mig plötsligt vad det var vi höll på med. Att den där kalla, röda biten jag höll i handen hade varit ett djur. Ett levande djur som nu var dött. Ett dött djur. Alla barn går igenom det. När de inser vad kött faktiskt är för något. Men den insikten för mig blev en chock. Jag jag började må illa där jag stod framför köttkvarnen. Det vände sig i magen på mig och jag kommer ihåg hur jag började skaka. Jag ville fortfarande tycka att det var fint och mysigt att göra något med hela familjen, men jag kunde inte för mitt liv få bort äckelkänslan som kommit över mig. Jag minns att jag försökte plocka upp ett par bitar till att lägga i kvarnen men när jag höll på att kräkas gick jag därifrån för att tvätta händerna. Sedan kunde jag inte gå tillbaka. 
 
Någon sa till mig att jag i det ögonblicket blev traumatiserad och eftersom ingen hjälpte mig att hantera det valde jag senare i livet att bli vegetarian. Och det stämmer nog. Helt egentligen. 
 
Om jag börjar säga att jag blev vegetarian på grund av att jag blev traumatiserad som barn i en slaktsituation kanske folk slutar att ställa dumma följdfrågor? Väl värt att testa. 
 
Sojakorv, grillspett med tofu och tofukyckling; Vegetarisk grillning i sitt esse.
 
Taggar: Traumatisk händelse, Varför jag blev vegetarian, Vegetarian;