Caipirinha.

Igår var det lördag och jag dammade av mina gamla bartenderkunskaper. Jag letade fram mina gamla redskap, tvättade noga av limen och krossade is. Sedan var det bara att sätta igång. Jag brukar ju säga det att de fyra veckorna jag gick min bartenderutbildning pluggade jag mer än vad jag gjorde under hela gymnasietiden. Och det är sant. Åtta timmar i skolan varje dag, sedan fyra timmars läsning hemma. Min tinitus gjorde dock att jag aldrig klarade av att börja jobba i en bar, men grundkunskapen sitter där fortfarande tio år senare. Är det något jag kan är det hur en god drink sätts ihop. Fråga bara de som var på min 24 års fest. Då bjöd jag på bål som inte smakade någon alkohol överhuvudtaget men som innehöll två flaskor sprit.
 
Detta är dock en läskande drink som innehåller massa is och lime. Den brasilianska spritsorten cachaça kan jag inte för mitt liv komma ihåg hur man uttalar. Detta gjorde att det blev en extra utmaning att fråga efter den på Vinmonopolet. Jag löste det dock genom att skriva ner det på telefonen och visa upp den för en kvinna som jobbde där. Hon sken genast upp och visade mig vart flaskan stod. Jag tänkte att jag då skulle få det avklarat en gång för alla hur det uttalas men när jag frågade henne hade inte hon heller någon aning. Så jag fick flaskan med mig men kan fortfarande inte säga det. 
 
 
 
Caipirinha
 
4-6 klyftor lime
1 tsk socker
4 cl cachaça
Krossad is
 
Lägg limen i ett glas och häll i sockret. Ta en muddlare (mortelstöt i trä) och krossa limen så att juicen frigörs. Häll i cachaçan och rör om. Fyll upp glaset med krossad is. Ta en lång sked och vänd försiktigt runt drinken. Njut!
 
Tips och trix
Medans du dricker den kan du ju alltid läsa "Caipirinha med döden" av Maria Ernestam.
Taggar: Cachaça, Caipirinha, Drinkar;

Kommentera inlägget här :